Fren Balata Değişimi
Fren sistemi, hareket halindeki aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan oldukça önemli bir sistemdir. Sürtünme balatası olarak da bilinen fren balatası hareket halindeki aracın frene basıldığında yavaşlamasını ve gerektiğinde de durmasını sağlayan önemli bir aksamdır.
Aracın fren pedalından tekerleklerine kadar uzanan fren sistemi, frene basıldığında fren balatalarının sürtünmesi ile otomobilin durmasını sağlar. Fren disklerinin balataları sıkıştırması ile otomobilin yavaşlaması ve durması mümkün olur. Bu nedenle fren balataları güvenli bir sürüş için otomobilin en hayati kısımlarından biridir.
Fren balatası diskler tarafından sıkıştırılarak aracın istenilen zamanda durmasını ve yavaşlamasını sağlar. Bu nedenle bakımı oldukça önemli olan fren balatalarının değişimi bakım periyodlarında, inceleme yapan uzmanlar tarafından yapılan kontrollerle belirlenebilir.
Fren balataları araçların marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenledir ki fren balata değişimi gerçekleştirilmeden önce bazı ön hazırlıklar gerektirmektedir. Bunlardan en önemlisi şasi numarasına tam olarak uygun düşecek parçanın temin edilmesidir. Temin edilen parça değişim esnasında çıkarılan parça ile aynı mı diye tüm işlemler tamamlandıktan sonra dahi kontrol edilmelidir. Aynı parçalar eşleşmediği takdirde işlem başarıyla gerçekleşeyemecektir.
Fren balatası değişimi aşağıdaki adımlar izlenerek gerçekleştirilir.
- Düz bir alana yerleştirilen aracın değişim yapılacak tekerlekleri havaya doğru kaldırılarak yerinden çıkartılır.
- Kaliper arkasında yer alan üst ve alt cıvata sökülerek kaliper olduğu yerden çıkarılır. Frenin hava yapmaması için fren hortumları aşağı doğru bakmamalıdır.
- Disklerden çıkan balatalar çıkarılarak yerine yeni balatalar yerleştirilir.
- Kaliper takılıp civatalar sıkılarak, tekerlek yerine takılır.
Kısa sürede değiştirilmesi mümkün olan fren balataları özellikle alanında uzman ve deneyimli kişilere teslim edildiğinde neredeyse yirmi - otuz dakika süren bir işlem haline gelir.
Fren Balatası Ömrü
Aracın bakımına, ne kadar kullanıldığına, kullanım şartlarına ve sürüş şekline göre değişen fren balatalarının, tam olarak ne zaman değiştirilmesi gerektiği önceden bilinememektedir. Balataların türlerine göre, içinde bulunan malzeme yapısına bakıldığında bazıları diğer seçeneklere göre daha dirençli ve uzun ömürlü bir yapı göstermektedir. Örneğin; daha yüksek sıcaklıklara dayanabilme açısından, metalik ya da organik fren balatalarına oranla ceramic fren balataları diğerlerine oranla daha uzun ömürlü olarak bilinmektedir. Daha az aşınma göstermeleri de ceramic frenleri daha avantajlı bir konuma götürmektedir. Fakat bu avantajlı konum bu türün daha pahalı olmasına ve performans olarak da diğerlerine oranla keskinliği daha az bir fren imkanı sunmaktadır.
Fren balatasının ömrünü etkileyen çeşitli unsurlar bulunmaktadır. Bunlar;
- Aracın dur – kalk hareketini sıklıkla yapması,
- Aracı sürerken ister istemez keskin hareketler yapmak,
- Yol esnasında aracın hazırlıksız olarak ani hızlanma ya da yavaşlamaya maruz kalması,
- Gerekmeyen durumlarda da fren kullanarak fren sisteminde meydana gelen aşınma,
- Aracı çok aktif kullanmak ve sürekli halde yolda olmak,
- Çevresel etkenlere bağlı olarak sürekli yokuşlu yerlerde araç kullanmak.
Yukarıda belirtilen durumları sıklıkla yaşamak fren balatalarının ömrünü kısaltmaktadır. Bu durumlardan mümkün olduğunca kaçınmak, kaçınamadığımız durumlarda da en yakın sürede profesyonel ekibi olan bir servise başvurmak gerekmektedir.
Araç sürüş halindeyken şoför tarafından dengeli bir kullanım yaratılır, direksiyon başındaki araç sahibi de ne denli sakin kullanım sağlarsa fren balatalarının ömrü de o denli uzun olacaktır. Bu nedenle servis sonrası yetkili kişilerin, dikkat etmemiz gereken konulardaki uyarılarını ciddiye almamız gerektiği gibi, aracın sürüş esnasında bize verdiği sinyalleri de göz ardı etmemeyi bilmemiz gerekmektedir.
Fren Balatası Değişimi Ne Zaman Olmalı?
Otomobilin fren balataları aracın kullanım sıklığına ve şekline göre değişebilecek periyotlarda kontrol edilmelidir. Normal şartlarda fren balataları periyodik bakım süreçleri içerisinde kontrol edilir ve değişmesi gerekiyorsa sürücüler bilgilendirilir. Ancak bazı durumlarda aracın fren balataları daha sık kontrol edilmelidir. Yol ve arazi şartları ve aracın kullanım alanı, fren balatalarını daha sık periyotlarda kontrol edilmesini gerektirebilir. Aracın seyir halindeyken ne kadar sıklıkla frene basılarak durdurulduğu ve frene sert veya yumuşak basmak gibi etkenler balata değişimi gerektirebilir.
Fren balatasının ömrü bittiyse bazen seyir halindeki aracın frenine basıldığında ortaya çıkan tepkilerle kendini gösterebilir. Bazen de otomobilin fren balataları belirli periyodlarda götürdüğümüz servislerde uzman gözü ile değerlendirilmelidir. Değerlendirme sonucuna göre hızla aksiyon almak ve en güvenilir yerde, tecrübeli kişiler tarafından değişim sürecini başlatmak gerekir.
Arka Fren Balatası Değişimi
Kaliper ve fren diski arasında yer alan balata değişimi zahmetli ve uzun uğraş gerektiren bir iştir. Bu uğraşın en büyük nedenini, birçok parçayı doğru sıralama ve doğru bir işçilikle konumlandırılması oluşturmaktadır.
Arka fren balatası ömrü kırk ya da elli bin kilometreye geldiğinde belli sinyaller vermeye başlar. Bu kilometreye varan ya da ulaşmadan belirli sinyaller veren araçların değişim için servise başvurmaları gerekmektedir. Aşağıdaki sinyallere bakarak balataların değişim zamanı takip edilebilmektedir.
- Jantların arasında görülebilen fren balatasının kalınlığının %25’in altına düşmediğinden emin olmamız gerekir. Bu oranın altına düşen balataların değişmesi gerekmektedir.
- Frene basıldığında herhangi bir gıcırtı sesi duyuluyorsa bu değişimin acil olarak yapılmasının sinyalidir.
- Fren balatasının inceldiğini, zarar gördüğünü gösteren başka bir işarette normal kullanımlardan farklı olarak fren pedalına daha güçlü basma, zorlama isteğidir.
Ön Balata Değişimi
Ağırlık merkezinin ön tarafa yakın olması nedeniyle ön balatalar, arkalara oranla daha fazla aşınmaya maruz kalır. Bu nedenle ön fren balatası ömrü de arkaya oranla daha kısa olmaktadır. Güvenli ve sağlıklı bir sürüş için ikaz veren aracın en erken şekilde ön fren balatası değişimi sağlanmalıdır.
Fren Balatalarının Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Araba balata değişimi otomobilin güvenli bir şekilde yavaşlaması, frene basıldığında sağa sola savrulmaması ve aracın kontrollü bir şekilde durması için oldukça önemli bir işleve sahiptir.
Oto balataları bittiğinde frene basma esnasında sürtünme veya çizilmesi sesi gelir. Rahatsız edici bir sesin haricinde frene basıldığında otomobil anında tepki göstermiyorsa, yavaşlaması ve durması zaman alıyorsa araç balata değişimi zamanı gelmiş olabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden profesyonel bir ekibin kontrolünde, aracın balatalarının kontrol edilmesi ve gerektiği durumlarda değiştirilmesi önem arz etmektedir.
Yeni Fren Balata Alışma Süresi
Balatalar değiştiği, yeni araca takıldığı zaman araç sistemine alışma süresi bulunmaktadır. Bu süre her araca göre değişiklik gösterse de, genel olarak üç ya da dört günlük bir alışma süreci yeterli olmaktadır.
Fren Balatası Değişimi Fiyatları
Araç marka ve modeline göre ve seçilen balatanın markasına göre fiyat skalası değişmektedir. Aracın balataları ile ilgili herhangi bir sorunun çözümünde hizmet alınacak yerin kalitesi ve kullanılacak malzemenin orijinalliği oldukça önemlidir.
Auto King otomobil ile ilgili her alanda üstün hizmet kalitesi sunmaktadır. Uzman ekibi, kaliteli işçiliği ile Auto King sürüş güvenliğinizi sağlamak için aracınızla ilgili sorunlara etkili çözümler geliştirerek, sunduğu hizmetlerde son teknolojiyi işini geliştirmenin önemli bir aracı olarak sunmaktadır. Fren balatası değişimi online randevu sistemi üzerinden zaman kaybetmeden randevunuzu oluşturarak sizler de güvenli sürüşün tadını çıkarabilirsiniz.