Bir arabanın fren sisteminin nispeten basit ilkeler üzerinde çalıştığını düşünebilirsiniz. Ancak teknolojiler, frenleme sırasında kilitlenmeyi önlemeye yardımcı olmak için ABS’nin ötesine geçen karmaşık sistemler geliştirmeye devam ediyor. Peki arabada EBD nedir? Her tekerleğe farklı frenleme kuvveti uygulayan EBD sistemi de bunlardan biri.
EBD sistemi nedir diye düşünürseniz, Elektronik Fren Gücü Dağıtımı anlamına gelen bu sistem, Elektronik Fren Gücü Dağıtımı anlamına gelir. Elektronik fren gücü dağıtımı (EBD)
EBD Nasıl Çalışır?
EBD sisteminin çalışma prensibi, tekerleklerden birinin diğer tekerleklerle aynı hızda dönüp dönmediğini algılamaya dayanmaktadır. Patlayan bir lastik tespit edildiğinde, buna göre düzeltici işlem yapılacaktır. EBD’nin ne işe yaradığı ve nasıl çalıştığı ile ilgili sorulara yanıt bulmak için sistemin bileşenlerine bakmakta fayda var.
- Hız sensörü: EBD sistemi bulunan araçlarda her tekerlekte bir hız sensörü bulunur. Her sensör, ayarlandığı tekerleğin hızını elektronik kontrol ünitesine iletir. Aracın dönüş hızı, frenleme sırasında tekerleğin dönüş hızını aşarsa, tekerlek kayıyor ve bu da tekerlek kaymasına neden oluyor demektir.
- Elektronik Kontrol Birimi (ECU): Elektronik Kontrol Birimi veya ECU, hız sensörlerinden gelen verilerin işlenmesinden sorumludur. Her bir tekerleğin hızını araçla karşılaştırarak kayma oranını hesaplar. Tutarsız bir dönüş hızına sahip bir tekerlek algıladığında, aracı yavaşlatmak veya durdurmak için doğru fren kuvvetini uygulamak için fren kuvveti modülatörünü kullanır.
- Fren Kuvveti Modülatörü: Her tekerleğe uygulanan fren kuvvetini bilgisayar verilerine göre ayarlamak için kullanılır. Bu, sevk memuru, silindirleri harekete geçirerek fren hidroliğini fren hatlarına pompaladığında olur.
EBD ve ABS Arasındaki Fark Nedir?
EBD’nin bileşenlerinin çoğu, ABS sistemi ile birlikte kullanılır. Ancak birbiriyle uyum içinde çalışan bu iki fren sistemi arasında bariz bir fark var. ABS, ani fren yapıldığında tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için sürekli olarak kuvvet uygular. EBD sistemi, aracı durdurmak için her tekerleğe fren kuvvetinin hassas bir şekilde uygulanmasını sağlar. Ana görevi durma mesafelerini en aza indirmek olan EBD sistemi, ABS ‘ten farklı olarak araç yükü, ağırlık dağılımı ve frenleme kuvveti gibi faktörleri dikkate alarak her tekerleğe farklı fren gücü dağıtımı uygular. Ayrıca, elektronik bir sistem olduğu için, çoğu görevi sürücünün bilgisi olmadan bile otomatik olarak yapar.
EBD Ne İşe Yarar?
EBD ne işe yarar diye soracak olursak, EBD sistemindeki arızalar, genellikle sürücünün algılayamadığı kötü frenlemeye yol açar. Bu nedenle herhangi bir sorun sadece kontrol panelindeki uyarı ışıklarının yanması ile tespit edilir. Sistemle ilgili sorunlar, esas olarak tekerlek sensörlerinin neme ve kirlenmeye bulaşmasından kaynaklanır. Korozyon veya mekanik hasarlar sinyal kaybına neden olacağından elektronik kontrol ünitesi uyarı ışığını açık tutacaktır.
Fren sistemi, arıza durumunda normal olarak düzgün çalışmaya devam etse de, ABS ile birlikte kullanılan ortak bileşenler nedeniyle her iki tarafta da sorunlar meydana gelebilir. Bazı üreticiler, EBD sisteminin arızalı olduğundan şüphelenildiğinde fren hidroliği seviyesinin kontrol edilmesini önerir. Ancak EBD sorununun nasıl giderileceğini merak ediyorsanız yetkili bir servise başvurmanız gerekebilir.
Garantili oto ekspertize ulaşmak artık çok kolay. Kurumsal ekspertiz firmalarda veya sanayi bölgesindeki araç ekspertiz belgesine sahip olan herhangi bir firmada ekspertiz yaptırmanız mümkün. Bu bölgelerde TSE belgeli ekspertiz firmaları bulabilirsiniz.