Auto King

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme belgeli araç ne demek? Çekme belgesi uzun süre boyunca kullanılmayacak bazı araçların trafikten çekilmesi için alınan ve aracın trafiğe çıkartılamayacağını belirten belgeye denir. Çekme belgesi, araç sahibinin gerekli belgeleri toplayıp belirli kurumlara başvurarak alınır. Çekme belgesi araç satıldığında veya araç sahibi fikrini değiştirdiği takdirde, tekrar gerekli belgeler ve başvurular aracılığı ile, iptal edilebilir. Peki çekme belgeli ne demek? İlanda araç çekme belgeli yazması ne anlama gelir?

Çekme Belgeli Araç Nedir?

Çekme belgesine sahip olan bir araç çeşitli sebeplerden dolayı aracın trafikten çekilmiş olduğu anlamına gelmektedir. Çekme belgeli araçların çoğu kaza sonucu kullanılamaz hale geldikleri için trafikten çekilir. Ancak bütün çekme belgeli araçların kazada hasar almış olduğunu söylemek doğru değildir. Bazı durumlarda aracın sahibi yurtdışına çıkacağı için vergi ve sigorta ücretlerinden muaf olabilmek adına araç için çekme belgesi alabilir. Çekme belgesi olan araçların trafiğe çıkma izni yoktur. Çekme belgeli bir aracın trafiğe çıktığı tespit edildiği takdirde sürücüye veta aracın sahibine belirli bir ceza yazılır. Ancak çekme belgesi olan bir araç rahatlıkla satılabilir. Yani çekme belgesi olan bir araç tamamen kullanılamaz veya gelecekte işlev göremez gibi bir durum söz konusu değildir. Elbette bu alım satım işlemleri noter aracılığı ile yapılabilmektedir.

Çekme Belgeli Araçlar Trafiğe Nasıl Çıkartılır?

Hurda belgeli veya çekme belgeli araçlar onarımları ve muayeneleri tamamlansa da trafiğe çıkması yasaktır. 16 yaş ve üzerindeki araçlar için genellikle çekme belgesi alındıktan sonra araç sahibi aracın sağlam parçalarını satabiliyor. Çekme belgesine sahip olan bir aracın trafiğe nasıl çıkar diye merak ediyorsanız kısaca şöyle açıklamak mümkündür:

  • Satın aldığınız veya almayı düşündüğünüz aracın çekme belgesi olduğunu öğrendiyseniz ve aracı tekrar trafiğe çıkarmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken aracın hasarlı parçalarını tamir ettirip aracı genel bir muayeneden geçirmektedir.
  • Çekme belgeli araçların trafiğe çıkış izni olmadığı için aracı muayeneye çekici ile götürmeniz mantıklı olacaktır. Çekme belgeli aracınız için araç muayenesi gerçekleştirmek istiyorsanız Auto King randevusu alarak ekspertiz hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
  • Muayene istasyonuna gitmeden önce aracın zorunlu trafik sigortası ve egzoz muayenesinin tamamlanmış olduğundan emin olmanız gerekir.
  • Araç muayenesini tamamladığınız takdirde araç tespit raporunu alıp notere gidip çekme belgesini iptal ettirmek istediğini söyleyebilirsiniz. Gerekli belgeleri teslim edip noter onayı aldıktan sonra şoförler odasından belirli bir ücret karşılığında plakalarınızı satın alıp aracınızı gönül rahatlığıyla trafiğe çıkarabilirsiniz.

Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Uzun bir süre yurt dışında kalınacağı için vergilerden muaf olmak veya onarım masrafları yüksek olan trafik kazası gibi durumlardan dolayı araçlar için çekme belgesi alınması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Elbette çekme belgesi almak isteye araç sahiplerinin belirli koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. Çekme belgesi almak için yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Çekme belgesi almak için ilk yapmanız gereken aracın herhangi bir vergi borcu olmadığından emin olmanız ve bu konuda yazılı bir belge almanız gerekmektedir.
  • Vergi dairesine gittiğinizde araç ruhsatını ve sökülmüş plakaları da yanınızda götürmeniz gerekmektedir.
  • Daha sonrasında plakaya kayıtlı kayıtlı herhangi bir trafik cezası varsa bunlar ödenmelidir.
  • Şoförler odasında giderek çekme belgesi almak için gerekli belgeleri doldurmanız gerekmektedir.
Benzer Blog Yazıları