Auto King

Yanal Kayma Testi Nedir?

Yanal Kayma Testi Nedir?

Günlük hayatta araçların hem can hem de mal güvenliği açısından trafiğe çıkmadan önce çeşitli kontrollerden geçirilmesi gerekir. Yanal kayma testi bu kontrollerin içerisinde yer alır. Yanal kayma testi nedir sorusuna “direksiyonun bırakılması durumunda aracın düz bir şekilde devam edip etmediğini belirlemek adına yapılan bir test” şeklinde cevap verilebilir. Peki, bu testin yapılmasını gerektiren yanal kayma neden olur? Gideceğiniz konum üzerinde engebeli yollar ile karşılaşabilirsiniz. Karşılaştığınız bu engebeli yollar bir süre sonra aracınızın süspansiyon sisteminin işlevini yitirmesine sebep olabilir. Görevini tam anlamıyla gerçekleştiremeyen süspansiyon sistemi aracın diğer parçalarını da etkiler. Jantlar ve tekerlekleri şasiye bağlayan rot, rot başları ve dingil gibi ekipmanların işleyişini etkileyip bozar. Tüm bu olumsuz durumlar sebebiyle araçlarda denge sorunu gibi teknik arızalar meydana gelir. Genel anlamda oluşan bu arızalara ise yanal kayma adı verilir.

Aracın düz değil de istenmeyen bir yöne gitmesi kazalara sebep olabileceği için yanal kayma testi hayati önem taşır. Aracınızın fabrikadan ilk çıktığı zamanki gibi yanak kayma değerlerine sahip olması hedeflenir. Bu sebeple aracınız detaylı bir incelemeye alınarak sorunlar tespit edilir var ise giderilir. Yanal kayma testi, cihazlar yardımıyla aracınızı hızlı bir şekilde değerlendirerek size aracınız hakkında cevaplar bulmanız için yardım eder. Aynı zamanda yanal kayma test cihazı hızlı ve güvenilir sonuçlar vererek memnuniyetinizi kazanır.

Yanal Kayma Testinin Önemi ve Faydaları

Yanal kayma testi aracınızın seyir halinde olması gerektiği gibi gidip gitmediğini araştıran bir testtir. Aracınız trafikte iken yol koşullarının bozuk olması birçok sorunu beraberinde getirir.  Engebeli yol düzeninde aracınızın aldığı hasarların bir an önce tespit edilmesi gerekir. Tespit edilemeyen sorunlar ilerleyen vadede daha fazla hasar açığa çıkmasına sebep olur. Doğru bir şekilde çalışan aracın en büyük göstergelerinden biri rot ayarının düzgün olmasıdır. Rot ayarı, direksiyon çevrildiğinde tekerleklerin direksiyon hareketine uyum sağlamasıdır. Bu sebeple rot dengesi olmayan bir araç, hareket halinde iken şeritten çıkarak hem araca hem de araç içerisindekilere ciddi ölçüde zarar verecek kazaları meydana getirebilir. Aynı şekilde aks sistemi, aracınızın hizası için bir hayli önemlidir. Aks, diferansiyel sistemin meydana getirdiği dönme hareketini tekerleklere ileten bir araç ekipmanıdır. Aks sistemi, bahsi geçen zor yol koşullarında direnç kaybederek kırılma yaşayabilir. Kırılma sonucunda aracın hareket potansiyelinde düşüş yaşanır, olması gerektiği gibi çalışmaz. Bu ve bunun gibi araç ekipmanları yanal kaymayı meydana getirir. Bu sebeple yanal kayma testinin mutlaka  yaptırılması gerekir. Peki yanal kayma testi yaptırmanın faydaları nelerdir? Ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz gezdirebilirsiniz.

  • Aracın fabrikadan ilk çıktığındaki yanal kayma değerleri ile kullanıldıktan sonraki yanal kayma değerlerinin karşılaştırılmasını sağlar. Bu sayede aracınızın yanal kayma oranının değişip değişmediğini öğrenebilir, değiştiyse sebeplerini inceleyebilirsiniz.
  • Amortisörler zor koşullu yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sistemdir. Bu sistemin düzgün çalışmaması aracınızın yol tutuşunu ciddi ölçüde etkiler. Yanal kayma testi amortisörleri kontrol ederek size hasar bildirimi yapar.
  • Ön ve arka tekerlerin aynı hizada çalışması dümdüz bir yol hizasının başında gelir. Bu uyumu yanal kayma testi ile ölçümleyebilirsiniz.
  • Rot-balans ayarı, ön lastiklerin yön durumu ve ağırlığın her noktaya eşit biçimde dağılması için doğru olması gereken bir ayardır. Bu ayarın ölçümüne yanal kayma testi ile ulaşabilirsiniz.
  • Aks kısmında boşluk olup olmadığını öğrenebilirsiniz
  • Hızlı bir çalışma sistemine sahip olması, aracınız hakkında vakit kaybetmeden bilgi edinmenize olanak sağlar.

Bu şekilde faydaları bulunan yanal kayma testinin güvenli sürüş için yaptırılması önem arz eder.

Yanal Kayma Testi Nasıl Yapılır?

Yanal kayma testi aracın lastiklerini, jantlarını, rot ve aks ayarlarını kontrol ederek var ise kusurlarını bulmayı hedefleyen bir testtir. Yapılan testin sonucunda bahsi geçen iki değer karşılaştırılır. Bu değerler aracın fabrikadan ilk çıktığındaki yanal kayma açı değerleri ile güncel açı değerleridir. Karşılaştırma işlemi ise yanal kayma test cihazı sayesinde oldukça basit ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Testin uygulanması sırasında bilgisayar destekli bir platform kullanılır. Bu platform üzerinde gerçekleştiren yanal kayma testi ile aracınız üzerinde bulunan kusurları öğrenebilir, bir an önce gidermek için çalışmalara başlayabilirsiniz. Peki, yanal kayma testi nasıl yapılır? Bu sorunun cevabına ulaşabilmek için aşağıdaki adımları inceleyebilirsiniz.

  • Yanal kayma testi için özel bir platform kullanılır. Araç bu platforma yerleştirilir. Platform, kayan bir ray sisteminden oluşur. Bu sistemde yer alan alıcı, sürüş esnasında oluşabilecek kaymayı tespit eder.
  • Araç bu özel raylı platforma sabitlenerek gerekli güvenlik önlemleri alınır.
  • Normal yolda karşılaşılabilecek koşullar bu sistemde yer alır. Bu durumun amacı yolda yer alan kusurlara aracın vereceği tepkiyi ölçümlemektir.
  • Test platformuna yerleştirilen araç çalıştırılarak 1 km boyunca direksiyon hakimiyeti olmadan ilerler.
  • Sürüş sırasında aracın tekerleklerinin platform üzerinde bıraktığı izler sistem tarafından kaydedilir.
  • Bırakılan izler ile veriler elde edilir. Raporlanarak araç sahiplerine verilir.

Yanal kayma oranı her aracın fabrika değerlerine göre değişiklik gösterir. Bu sebeple net bir bilgi verilmese de km boyunca 5 metreyi aşan yanal kayma değerleri olumsuz kabul edilebilir.  Fabrika çıkışına yakın değerler olumlu olarak kabul edilir ve yanal kayma testinden geçilmesi için yeterli olmuş olur

Benzer Blog Yazıları