Auto King

Elektrik ve Elektronik Sistem Kontrolü

Elektrik ve Elektronik Sistem Kontrolü

Elektrik ve Elektronik Sistem Kontrolü hizmetinde aracın sistemlerinin fonksiyonel çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.

Kontrol esnasında yapılan işlemler:
- Akü kontrolü
- Alternatörün bakımı ve şarj kontrolü
- Sigorta ve rölelerin kontrolü
- Marş motoru kontrolü
Hızlı Servis Randevusu
Elektrik ve Elektronik Sistem Kontrolü
Elektrik ve Elektronik Sistem Kontrolü

Elektrik ve Elektronik Sistem Kontrolü Ne İşe Yarar?

Aracınızdaki akü; elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden ve kimyasal enerjiyi tekrar elektrik enerjisine çevirerek alıcılara veren bir üreteçtir. Aracınızdaki elektrik enerjisi ile çalışan sistemlerin elektrik ihtiyacını karşılamak amacı ile kullanılır. Araç aküsü; motoru çalıştırma sürecinde mars motoruna, ateşleme sistemine, yakıt sistemine ve diğer elektrikli aletlere güç temin eder. Ayrıca enerji depolar ve dijital radyo, saat, alarm, yol bilgisayarı vs. gibi elektronik parçalara güç temin eder.

Şarj sistemi, motordan aldığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek elektrikle çalışan alıcıların beslenmesini ve bataryanın devamlı şarjda olmasını sağlar. Alıcıların besleme işlemi [batarya, alternatör, düzenleyici (konjektör) ve şarj göstergesi] şarj sistemi tarafından gerçekleşmektedir. Araç motoru çalışmadığı zamanlarda alıcıların çalışması için gerekli olan elektrik enerjisi batarya tarafından temin edilir. Bununla beraber akü, kapasitesiyle sınırlı olduğundan sürekli olarak alıcıları besleyemez. Dolayısı ile akülerin bir elektrik kaynağından şarjı ve alıcılarının beslenmesi gerekir. Bu görevi ise şarj sistemi gerçekleştirir. Şarj sisteminin en önemli parçası alternatördür. Alternatör de aynı aracınızın motoru gibi, belli periyodik bakımlara ihtiyaç duyar.

Sigortalar, elektrik devresini yüksek akıma karşı korur. Aracın elektrik devrelerinde meydana gelebilecek kısa devre sonunda, sistemi olası yangın tehlikesine karşı korumak için kullanılır. Sigorta attığında yerine aynı amperde yeni sigorta takılır. Röleler özellikle üzerinden yüksek akım geçen (far, korna) devrelerde sistemi güvenli hâlde sabitlemek için kullanılan şalterlerdir.

Aracınızın motorunu ilk harekete geçirebilmek için oluşturulan sisteme marş sistemi denir. Marş sistemi genel olarak batarya, kontak anahtarı, marş motoru, marş şalteri veya marş selenoidi, volan ve volan dişlisinden oluşmaktadır. Marş motoru; elektrik enerjisini dairesel harekete çeviren, doğru akımla çalışan elektrik motorlarıdır. Marş motoru oluşturduğu dairesel hareketi üzerindeki marş dişlisi yardımıyla volana iletilir. Aracın ilk çalıştırılması için gerekli olan marş motorlarının sık olarak bakıma ihtiyacı yoktur. En önemli ve en sık yapılması gereken bakım akünün şarjlı tutulması ve akü ve marş motoru bağlantılarının temiz ve sıkı olduğunun kontrolüdür.
Hızlı Servis Randevusu