İkinci el bir araç alırken veya satarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Alıcı ve satıcı arasındaki iletişimin sağlıklı bir şekilde kurulması ve güvenlik önlemleri meydana gelebilecek herhangi bir sıkıntı sonrasında iki tarafın da zarar etmesinin önüne geçer. Araç alım satımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında, özellikle aracın yeni sahibi olacak olan tarafın, aracı detaylı ve en ince ayrıntısına kadar incelemesinde fayda vardır. Ancak aracın ne durumda olduğunu tam anlamıyla çözebilmek için çıplak gözle bakmak yeterli değildir. Dolayısıyla ikinci el bir araç sahibi olmadan önce aracın mutlaka oto ekspertiz kontrolünden geçmesi gerekir. Oto ekspertiz raporu sonrasında fark edilen eksikliklere göre de aracın piyasası hakkında daha kolay bir şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz. Satın alacağınız aracın tüm özellikleri ve eksiklikleri göz önünde bulundurularak, aracın fiyatını karşı tarafla beraber olması gereken değeriyle belirlemeyi de ihmal etmemelisiniz. Buna bağlı olarak satıcılar etik olmayan davranışlarda bulunmamalı ve otomobilin değerinin çok üstünde fiyatlarda satış yapmaya kalkmamalıdır.
Araç Alım Satımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeni bir araç sahibi olmadan önce dikkat etmeniz gereken püf noktaları aşağıdaki gibi sizler için sıraladık;
- Aracın kaç defa el değiştirdiğini öğrenmek için, aracın satın alacağınız tarihe kadarki ruhsat sahipliği sayısını öğrenebilirsiniz.
- Aracın gözle görülemeyen kusurlarını veya geçmişte aldığı fiziki darbeleri tespit etmek için mutlaka kaporta ekspertizi şarttır.
- Aracın mekanik aksamı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için, mekanik durum ve motor kontrolü yaptırmak.
- Aracın tam performans göstermesi ve yakın gelecekte eskimiş lastiklerin başınıza dert olmasını istemiyorsanız, lastik kontrolü yapmayı ihmal etmemekte fayda vardır.
- Motor sağlığını ve yürür aksamların daha az yıpranması aracın ne kadar yol kat ettiğine bağlıdır. Bundan dolayı yeni bir araç satın almadan önce kilometre durumunu kontrol etmeyi de unutmamalısınız.
- Geçmişte yaşadığı fiziksel darbe, kaza ve hasarlar için tramer sorgulamasının yapılması.
- Aracın kaç tane yedek anahtarının olduğuna dair güvenli bir bilgiye sahip olmak ve aracın yan ekipmanlarının durumu hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak.
- Aracın resmi kayıtlarına bakmak.
- Aracın ne kadar kilometre yol kat ettiği, fiziki durumu, motor sağlığı, oto ekspertiz raporu ve daha birçok etken göz önünde bulundurularak fiyat analizi yapmak.
Noter Süreci Nasıl İşler?
İkinci el bir araç sahibi olmadan önce önemli olan noktalardan birisi de noter sürecidir. Bu konu hakkında bilmeniz gereken önemli bilgilerden birisi de, noter ücretini satıcı taraf değil alıcı taraf karşılamaktadır. Ayrıca plaka değişimi için de ek ödeme yapılması gerektiğini unutmamak gerekir.
Yeni bir araç satın alırken noter birlikteliğinde gerçekleştireceğiniz işlemler aşağıdaki gibidir;
- Ruhsat
- Vekâletname
- Plaka
- Vergi numarası
- Trafik belgesi
- Kimlik belgesi
- Aracın alış ve satışı işlemleri için engel bir durum olup olmaması
- Satış sözleşmesi
- Alıcı, satıcı ve noterin imza atması
- Tescil işlemi
- Yeni sahipler için geçici tescil verilmesi
Neden Autoking Oto Ekspertiz’i Tercih Etmelisiniz?
Yeni bir araç sahibi olmadan önce oto ekspertiz ve diğer gerekli kontrollerin yapılması için uzman bir servisten yardım almak şarttır. Autoking Oto Ekspertiz’de tüm bayilerinde TSE 13805 hizmet yeterlilik belgesine sahip olarak her müşterisine en kaliteli ve güvenilir hizmeti sunuyor. Autoking Oto Ekspertiz servislerinden ulaşabileceğiniz ve alanında deneyimli uzmanlar tarafından özenle oluşturulan, TSE onaylı oto ekspertiz raporu ile birlikte noterde gerçekleşecek olan araç alım satım işlemlerini daha güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.