Motorlu araçlar en basit şekilde gaz pedalına basarak ilerlese de arkada daha karmaşık bir süreç gerçekleşir. Motorun çalışır durumda kalması ve yakıtın kinetik enerjiye dönüşmesi için birçok parça uyum içinde çalışır. Pekii, buji nedir? Bujiler, içten yanmalı bir benzinli motorun en önemli parçalarından biridir.
Araba bujisinin ne anlama geldiğini merak ediyorsanız, bu parçanın her silindirde yanma odasındaki yakıt-hava karışımını ateşlemekten sorumlu olan bir tane vardır. Bu işlem, ateşleme bobininden gelen yüksek voltaj akımı bujiler arasında bir kıvılcım oluşturduğunda meydana gelir.
Buji Ne İşe Yarar?
Tahrik sistemi, hava-yakıt karışımının potansiyel enerjisini kinetik enerjiye dönüştürmek için bir dizi işlem gerçekleştirir. Valfler tarafından silindirlere aktarılan hava-yakıt karışımının potansiyel enerjisi, pistonlar sıkıştıkça artmaya devam eder. Maksimum sıkıştırmada, yakıt küçük bir kıvılcımla ateşlenir ve pistonun düşmesine neden olan bir patlama meydana gelir. Yanma sonrasında pistonlar aşağı inerek krank milinin dönmesine ve tekerlek hareketine izin verir.
Buji ne işe yarar sorusunun cevabı tüm bu işlemlerde ortaya çıkmaktadır. Bujiler, pistonları aşağı doğru iten ve krank milini döndüren ateşleme işlemini gerçekleştirir. Dizel motorlu araçlarda ateşleme işlemi sıkıştırma yöntemi ile yapıldığından buji bulunmaz.
Bronz Buji
Standart buji olarak da bilinen bakır bujinin iç çekirdeği bakırdır ve bakır bujinin dış kaplaması bir elektrottur. nikel alaşımından. Bakır, yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında kolayca eriyen bir metal olduğu için bu tip bujilerde nikel kaplama kullanılmaktadır. Bakır bujilerin fiyatı daha düşük olmasına rağmen daha kısa ömürlüdür. İridyum ve platinden daha güçlü bir elektrik iletkeni olduğu için yüksek performanslı araçlarda da kullanılır.
Platin Buji
Platin, nikel alaşımlarından çok daha sert bir metal olduğu için daha yüksek bir erime noktasına sahiptir. Elektrotun merkezinde bir platin disk içeren platin bujiler, yüksek sıcaklıklara ve korozyona karşı oldukça dirençli olup, bakır bujilerin ömrünü iki katına çıkarır.
İridyum Buji
Sıradaki buji iridyum bujisi. İridyum buji ne işe yarar? İridyum metalden yapılmış elektrot ucuna sahip bujiler elektrik iletkenliği yüksek olmasa da diğerlerine göre daha uzun ömürlüdür. Akım üretmek için daha az voltaj gerektiren iridyum bujilerin en büyük dezavantajı yüksek maliyetidir. Kısacası, iridyum bujinin normal bujilere göre daha uzun ömürlü olduğunu söyleyebiliriz.
Kızdırma Bujisi
Kızdırma bujisi, aracın yanma odasını ısıtır. Peki, kızdırma bujisi ne işe yarar? Kızdırma bujileri, ısıtma bujisi olarak da bilinir. Isıtma bujisi nedir sorusuna yanıt olarak yanma odasında gerekli kıvılcımı oluşturarak aracın doğru çalışmasını sağlar diyebiliriz.
Motor yağı, hareketli motor parçaları arasındaki sürtünmeyi azaltmak için kullanılır. Motor yağının yanma odasına sızması istenmeyen bir durum olduğundan motorda çok sayıda conta ve segman bulunmaktadır. Gevşek contalar, kapak contası sorunları veya deforme olmuş piston segmanları, yağın yanma odasına sızmasına ve bujileri kirletmesine neden olur. Buji yağlaması olarak bilinen bu durum, çeşitli buji arızalarına neden olur.
Araç alırken bilinmesi gerekenler arasında çok önemli detaylar vardır. Araç almadan önce aracı ekspertize götürmeniz gerekmektedir. Ekspertizde her şey çıkar mı? Ekspertizde yüzde 90 oranında hasar kayıtları açıkça belli olur. Araç almadan önce motor ekspertiz yaptırmanız oldukça önemlidir. Motor ekspertizin yanı sıra mekanik ekspertiz de yapılması gerekir. Araba ekspertiz yaptırmak istiyorsanız yetkili servislere ulaşabilir veya sanayi bölgesindeki firmalardan birine yaptırabilirsiniz. Peki TSE belgeli ekspertiz nedir? İkinci el araç alırken veya satarken alacağınız oto ekspertiz raporunun TSE belgeli olması önemlidir. Bu sayede aldığınız ekspertiz hizmetinin kalitesinden ve güvenilirliğinden emin olabilirsiniz.