Filtre, her arabada kullanılan parçalardan biridir. Araç sahiplerinin en kötü durumda servise götürdüklerinde duydukları bu tabir bir takım soruları da beraberinde getiriyor. Peki araç filtreleri ne zaman değişir?
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir.
Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır. Ancak yetkili olmayan özel servislerde servis yapılırsa, bayinin talebi üzerine orijinal parça veya aracınız için üretilmiş kaliteli bir parça ile değiştirilebilir. Örneğin dizel motorlu araçlarda dizel motorlar ve yağ filtreleri çok önemlidir. Temizlenmeden hemen önce yenisi kullanılmalıdır. Benzinli araçlarda bujiler, marka ve malzemeye bağlı olarak bir veya iki servis aralığında değiştirilmelidir. Ancak LPG ile çalışan araçlarda oktan artışından dolayı bujilerin ömrü kısalmaktadır, bu nedenle filtreler kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir.
Her servisten sonra hava filtreleri değiştirilir.
Kirli bir filtre emiş gücünü azalttığı için çok tozlu veya kirli hava koşullarında çalışan araçlarda filtre tıkanabilir. Bu darboğazlar değiştirme süresini geciktirebilir. Bu faktörler göz önüne alındığında bakım, hem yakıt tasarrufu sağlamak hem de motor sağlığını sağlamak için filtre değişimi dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.
Arabanın Filtreleri Ne Zaman Değişir?
En önemli sorulardan biri şudur: arabanın filtreleri ne zaman değişir? Bu filtrelerin tıkanması veya geçirgenliğin azalması; Bu, artan yakıt tüketimine, araç çekişinin kaybolmasına veya çok ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin zaman içinde değiştirilmeyen bir yağ filtresi, basıncı artırarak motordaki partikülleri filtrelemek yerine motor içindeki devridaim nedeniyle aşınmayı artıracaktır ve filtreden daha fazla yağ kirlenmesi riski vardır. Ek olarak, tıkanmış bir yağ filtresi yağın geçmesini engelleyerek motorun yağlamayı durdurmasına neden olabilir. Bu, motor ısısının dışarı çıkmasını önleyebilir. Çünkü yağ çevrimi motor soğutma mekanizmasına göre dizayn edilmiştir. Yağ döngüsü durduğunda motor yağlanmaz ve aşınma artar. Sonuç olarak, sözde yatak kapsüllemesi meydana gelir.
Bir diğer önemli filtre ise polen filtresidir. Karbonlu ve karbonsuz olarak ikiye ayrılırlar. Karbon olanların filtre üzerinde siyah noktalar var, bunlar karbon. Polen filtresi zamanında değiştirilmezse tıkanır, ısıtıcı ve klimaların verimi düşer. Ayrıca zamanla bu ortamda bakteriler oluşabilmekte ve bu bakteriler insan sağlığı için tehlikeli olabilmektedir.
Son olarak dizel araçlarda yakıt filtreleri olmazsa olmazdır. Yakıt kirlendiğinde kir parçacıklarının motora girmesini önleyerek motoru korur. Kendi sağlığınıza, aracınızın sağlığına ve çevre sağlığına zamanında dikkat etmeniz çok önemlidir. Mümkün olduğunca orijinal parça, mümkün değilse kaliteli parça kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Araç filtre değişimi randevusu ve yağ filtresi değişimi için internet sitemizden bizlerle kolay ve hızlı yoldan iletişime geçebilirsiniz.