Araç alacak kişilerin seçim yaparken dikkat ettikleri konular arasında vites türü bulunur. Araçlarda manuel, yarı otomatik, otomatik vites olarak farklı vites türleri bulunur. Araç seçiminde sürüş güvenliği ve konforu sağlayan vites türünü kişinin kendine uygun olarak seçmesi gerekir. Yarı otomatik ve otomatik farkı çok fazla bilinmiyor. Bu farkın bilinmesi ise doğru aracın seçilmesinde önemli bir yer tutar.
Vites motordaki gücün ne kadarının tekerlere iletileceğini belirleyen sistemdir. Manuel araçlarda vites değişimi için debriyaj adı verilen bir pedal bulunur. Sürücü vites değiştirmek için öncelikle debriyaja basmalıdır. Yarı otomatik ve otomatik araçlarda ise debriyaj pedalı bulunmaz. Bu konforu ile yarı otomatik ve otomatik araçların daha fazla tercih edilmeye başlandığı görülür. Bundan dolayı da otomobil üreticilerinin otomatik vitesli araç üretimine hız verdiği görülür.
Yarı Otomatik Vites Nedir?
Manuel vitesli araçlarda vitesin değişmesi için sürücü debriyaja basar. Bu sırada vites sistemi devreye girer ve sürücü vites kolu ile değişimi gerçekleştirir. Yarı otomatik araçlarda da vites aynı sistem ile çalışır ama vitesi değiştirmek için bir debriyaj pedalı olmadığından basmasına da gerek kalmaz. Yarı otomatik farkı burada devreye girer. Sürücü istediği zaman vitesi değiştirebilir. Vites değişimini araçta bulunan elektronik sistem debriyaj yerine gerçekleştirir.
Yarı otomatik araçlarda vites değişimi çok daha hızlı olarak gerçekleşir. Bunun yanında aracın titremesi ve sarsılması gibi durumlarda yaşanmaz. Aynı zamanda araçta büyük vites topuzları bulunmaz. Böylece araç sahibi için keyifli ve konforlu sürüş mümkün oluyor. Aracı kullanırken konforu ve kolaylığı ön planda tutan insanların sayısının artması ile birlikte yarı otomatik vitesli olarak üretilen araçların sayısı da artmaya devam ediyor.
Otomatik Vites Nedir?
Otomatik vitesli araçlarda vites değişimi için sürücünün herhangi bir işlem yapmasına gerek bulunmaz. Manuel vitesli araçlarda motordaki gücü tekerlere iletmek için 5 ya da 7 ileri vites bulunur. Sürücü aracı hızlandırma ya da yavaşlatma sırasında bu vitesleri manuel olarak değiştirir. Otomatik araçlarda ise ileri, geri ve park için sadece birer vites bulunur. Aracın hızına göre vitesi içinde bulunan bilgisayar sistemi ile şanzıman kendisi otomatik olarak belirler. Vites değişimini tork konvantörü gerçekleştirir.
Otomatik vites araçlarda vites değişimi çok hızlı gerçekleşir ve kesinlikle hissedilmez. Otomatik araçlarda vites değişimi için daha az kademe olması ile dikkat çeker. Günümüzde sürücüler ehliyet alırken manuel ya da otomatik olarak tercihlerini yapabiliyorlar. Manuel vitesli araç kullanmak için alınan ehliyet ile otomatik vitesli araç kullanabiliyorsunuz. Otomatik vitesli araç kullanmak için ehliyet aldığınızda ise manuel vitesli araçları kullanmanız mümkün olmuyor.
Yarı Otomatik ve Otomatik Vites Araba Arasındaki Farklar Nelerdir?
Otomatik araba farkı nedir incelendiğinde vites değişiminin manuel ya da yarı otomatik araçlara göre avantajlı olduğu görülür. Yarı otomatik araçlarda vites değişimini sürücü kendisi yapar. Otomatiklerde ise araç kendiliğinden yapar. En önemli fark olarak bu görülür. Siz de araç alırken alışkanlıklarınıza ve sürüş sırasında yaşamak istediğiniz deneyimlere bağlı olarak araç seçimini yapabilirsiniz. Yarı otomatik ve otomatik araba farkı olarak şu özelliklerin öne çıktığını görebilirsiniz
- Yarı otomatik arabalarda vitesi sürücü değiştirir. Otomatik araçlarda ise vites değişimi otomatiktir.
- Otomatik araçlarda P pak, N boşluk, R geri ve D ileri sürüş vitesleri bulunur. Yarı otomatik araçlarda bunlara ilave olarak + ve – vitesleri de bulunur. Bunlar aracın hızının artması ya da düşürülmesi için kullanılır.
- Yarı otomatik araçlarda yokuşlarda kalkış sırasında boşluk olabilir ve araç kayabilir. Otomatik vitesli araçlarda ise yokuşlarda kalkış sırasında kayma olmaz.