Auto King

Çekme Belgeli Araç Almak

Çekme Belgeli Araç Almak

Çekme belgesi nedir sorusu, özellikle ikinci el araç satın almak isteyen sürücüler tarafından sıkça sorulmaktadır. Peki çekme belgeli ne demek? Çekme belgesi kısaca aracınızı kullanım dışı bıraktığınızı, yani trafikten çektiğinizi, Trafik Müdürlüğüne bildirmenizi sağlayan resmi bir belgedir. Çekme belgesi aldığınız bir araç için araç vergisi ödemeniz veya sigortanızı yenilemeniz gerekmez. Eğer çekme belgeli araç trafiğe nasıl soruyor diye soruyorsanız, çekme belgesi resmi bir belge olduğundan çekme belgesi olan bir aracın trafiğe çıkması kanunen yasaktır.

Çekme Belgesi Neden Alınır?

Çekme belgesi aracı trafiğe çıkamayacak durumda olan ve aracını bir süre kullanmayacak olup sigorta ve vergi işlemlerini gerçekleştirmek istemeyen insanlar tarafından tercih edilmektedir. Çekme belgesine sahip bir araç halka açık bir yolda park halinde dahi bırakılmamalıdır. Bunun yerine özel mülkiyet sınırları içerisinde araç muhafaza edilebilir. Çekme belgesi ne demek, neden alınır sorusunun cevabı kısaca bu şekilde açıklanabilir. Çekme belgesi olmasına rağmen trafiğe çıktığı tespit edilen araçların kullanıcılarına ve sahiplerine ceza kesilir.

Çekme Belgesi Hangi Durumlarda Alınabilir?

Çekme belgesi almanın altında birçok sebep yatabilir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Aracınızı bir süre kullanmayacaksanız
  • Yurt dışına çıkıyor ve aracınız için sigorta yenileme işlemleriyle uğraşmak istemiyorsanız
  • Aracınız kaza geçirmiş ve tamirat ücreti karşılayamayacağınız kadar yüksekse
  • Koleksiyon parçası bir araba satın almışsanız ve bu aracı trafiğe çıkarmayı düşünmüyorsanız
  • Aracınızı restorasyon sebebiyle kullanmanız mümkün değilse
  • Aracınız hurdaya çıktıysa

çekme belgesi alabilirsiniz.

Çekme Belgeli Bir Araba Alırsam Ne Olur?

Çekme belgeli araç alınır mı sorusunun cevabı ise çekme belgesi olan bir araç devredilemez. Ancak çekme belgesine sahip bir aracı satın aldığınızda aracı trafiğe çıkarmadan önce yeni yasal sahibi olarak aracı kendi adınıza kaydettirmeniz şarttır. Eğer çekme belgeli aracınızı satmak istiyorsanız da aynı şekilde aracınızı satın almak isteyen kişilere aracı satın aldıkları zaman çekme belgesi alarak aracı kendi adlarına kaydettirmeleri gerektiğini belirtmelisiniz. Çekme belgeli bir araç satın aldıysanız ve arac ıtrafiğe çıkarmak istiyorsanız öncelikle aracınızın muayene onayını almalısınız ve aracın herhangi bir borcu varsa onu ödemelisiniz. Daha sonrasında gerekli belgelerle noter onayı alarak aracınız için yeni ruhsat çıkartabilirsiniz. Aracınızın muayene işlemlerini gerçekleştirmek için Autoking randevusu alabilirsiniz.

Çekme Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır? Arabam Çekme Belgeli mi?

Eğer aracınızın çekme belgesi olup olmadığını bilmiyorsanız ve bunu öğrenmek istiyorsanız, vergi dairesinin resmi internet sitesi üzerinden araç bilgilerini girerek çekme belgesi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aracınızın çekme belgesi yoksa herhangi bir bilgi veya işlem bu sayfada görünmeyecektir.

Arabama Nasıl Çekme Belgesi Alırım?

Aracınıza çekme belgesi almak istiyorsanız Trafik Şube Müdürlüğüyle iletişime geçmelisiniz. Bu noktada yapmanız gerekenler size bildirilecektir. Aracınıza çekme belgesi almak için ihtiyacınız olan belgeler ise şunlardır:

  • Tescil belgesi
  • Nüfus kağıdı
  • Sürücü belgesi örneği
  • Aracın borcu olmadığına dair belge
  • Plaka

Aracınıza çekme belgesi almak için her şeyden önce aracın bütün trafik ve vergi borçları ödenmelidir. Daha sonrasında vergi dairesinden aracın borcu olmadığına dair belgeyi alarak Şoförler Odasına başvurarak müracaat formlarını doldurmanız gerekmektedir. Çekme belgesi dilekçesi hazırlayıp imzaladıktan sonra bu dilekçeyi Trafik Şube Müdürlüğü’ne vermeniz gerekmektedir. Aracınızı çekme belgesi aldıktan sonra muhafaza edeceğiniz alanı da belirttikten ve bütün belgelerinizle beraber Trafik Tescil ve Denetleme Amirliği’ne başvurduktan sonra çekme belgesi alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Benzer Blog Yazıları