Arabanın Komple Motor Değişimi
Arızalı bir motor bir dizi soruna yol açar. Artan motor kilometre ömrü, araç sahipleri için daha yüksek bakım maliyetleri anlamına gelir. Marş ve aşırı ısınma sorunları ve motor bileşenlerinin sürtünme nedeniyle aşınması ve yıpranması gibi sebepler sık yaşanan arızalara neden olabilir. Bu durumda kaza sonrası aracını terk etmek istemeyen veya hasarlı motorunu değiştirmek isteyen araç sahipleri, tamamen yedek parçalardan bir motor seçerek araçlarını yenileyebilirler. Araç marka, model ve yakıt sistemine uyumlu kapsamlı motor seçenekleri ile bir araç ilk günkü gibi uzun bir yol kat edebilir. Bununla birlikte, motorun tamamen değiştirilmesinin hem teknik hem de düzenleyici bazı kuralları vardır.
Araç komple motor değişimi sırasında akılda tutulması gereken bazı noktalar:
- Motor değiştirilirken, araçtan sökülen motor ile takılan motor aynı silindir hacmine sahip olmalıdır.
- Motor değiştirilirken motor silindirlerinin hacmi aynı ise, motorla donatılmış benzinli araçlarda maksimum güç sıfır olabilir.
- Araçtan daha düşük motor tipi takılamaz. Bu, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından onaylanmamıştır.
- Araçta yakıt değişimi yoktur. Benzinliden dizele, dizelden benzinliye geçiş yok.
Komple Motor Değişimi için Yasal Kural
Motor değişimi, supap kayması, basınç kaybı, sarf malzeme gibi problemlerin önüne geçmek için mutlaka alanında uzman profesyoneller tarafından yapılmalıdır. İlk olarak araç motorunun test edilmesi için yetkili bir mühendis tarafından taslak hazırlanır ve araç test için tek yetkili tesis olan TÜVTÜRK istasyonunda araç taslak ile yapılmalıdır. Tanımlama kalıbının TÜVTÜRK istasyonundan kaldırılması ile birlikte aracın bağlı olduğu trafik sicilinden aracın motor numarasının alınması gerekmektedir. Bu işlem sonucunda motor numarasının ilgili trafik tescil kurumu tarafından kaşelenmesi, TÜVTÜRK istasyonunda motor numarasının kontrol edilmesi, kimlik belgeleri, aracın motor modifikasyonu, sirkülasyonu ve araç tescil belgesi taslağı ile birlikte kontrol edilmesi gerekmektedir. ayarlanmalı ve bağlı araç tescil acentesinin yeni motor numarasının yazılı bir kaydı olmalıdır.
Motor Değişimi için Gerekli Belgeler Şunlardır:
- Araç tescil belgesi
- Yeni motor alım faturası
- Yeni motorlar için gümrük giriş belgeleri
- Yeni motorlar için gümrük vergi makbuzları
- Motor İmalat faturası
- Uyumlu parçalar motor, eksiksiz, işçilik gerektirmeyen motor değişimi sırasında kullanılmalıdır.
Motor Ömrü Nasıl Uzatılır?
Aracınızda maliyetli hasar oluşmasını önlemek için planlı bakımı geciktirmeyin. Özellikle motorun ömrünü uzatmak ve aracın eski değerini ve motor performansını düşürmemek için motor yağının ve yağ filtresinin düzenli olarak değiştirilmesi tavsiye edilir. Komple motor değişimi konusunda daha birçok şeyi Autoking’de öğrenebilirsiniz.
Komple motor değişimi randevusu almak istiyorsanız internet sitemizden bize ulaşarak ya da arayarak kolay ve hızlı şekilde alabilirsiniz.