Auto King

Araç Motor Değişimi

Araç Motor Değişimi

Bir kaza sonucu motorunu kaybeden, kilometresi artan, motor parçaları aşınmış bir aracını tamir ettirmek isteyen araç sahipleri, marka ve araç tipine uygun eksiksiz bir motor yelpazesi ile motoru değiştirebilirler. Peki tam bir yedek motor için teknik ve yasal kurallar nelerdir biliyor musunuz?

Arızalı bir motor bir dizi ilgili soruna neden olur. Artan motor kilometre ömrü, araç sahipleri için daha yüksek bakım maliyetleri anlamına gelirken, marş ve aşırı ısınma sorunları ve motor bileşenlerinin sürtünme nedeniyle aşınması ve yıpranması gibi sık yaşanan arızalara ek olarak. Bu durumda kaza sonrası aracını terk etmek istemeyen veya hasarlı motorunu değiştirmek isteyen araç sahipleri, tamamen yedek parçalardan bir motor seçerek araçlarını yenileyebilirler. Araç marka, model ve yakıt sistemine uyumlu kapsamlı motor seçenekleri ile bir araç ilk günkü gibi uzun bir yol kat edebilir. Bununla birlikte, motorun tamamen değiştirilmesinin hem teknik hem de düzenleyici bazı kuralları vardır. Tam bir araç motor değişimi sırasında akılda tutulması gereken bazı noktalar:

  • Aracın motorunu değiştirmek için, araçtan sökülen motor ile takılan motor aynı silindir hacmine sahip olmalıdır.
  • Motor değiştirilirken motor silindirlerinin hacmi aynı ise, motorla donatılmış benzinli araçlarda maksimum güç sıfır olabilir. Dizel motorlu araçlar için kapasite S.’e kadar olabilir.
  • Araçtan daha düşük motor tipi takılamaz. Bu, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından onaylanmamıştır.
  • Araçta yakıt değişimi yoktur. Benzinliden dizele, dizelden benzinliye geçiş yok.

Komple Motor Değişimi için Yasal Kurallar

Komple motor değişimi mutlaka alanında uzman profesyoneller tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Bu işlem sırasında supap kayması, basınç kaybı, sarf malzeme gibi problemlerin önüne geçmek gerekmektedir. TÜVTÜRK araç muayenesindeki yetkili tek kuruluş olması nedeniyle; TÜVTÜRK istasyonunda ilk aşamada kroki hazırlanması gerekmektedir. Krokiler aracın ve motorun muayenesi sırasında sağlıklı ilerlenebilmesi için ehliyetli mühendisler tarafından hazırlanmaktadır. Tanımlama kalıbı TÜVTÜRK istasyonundan kaldırıldıktan sonra bağlı olunan trafik sicilinden araç motor numarasının alınması gerekmektedir. Araç motor numarası alındıktan sonra; motor numarasının trafik tescil kurumu tarafından kaşelenmesi, motor numarasının TÜVTÜRK istasyonunda kontrol edilmesi, kimlik belgeleri, araç tescil belgesi taslağı, araç motor modifikasyonu ve sirkülasyonu bilgilerinin birlikte kontrol edilmesi gerekmektedir. Tüm işlemler ve kontrol sonrasında bağlı araç tescil kuruluşunun yeni motor numarası yazılı kaydı olmalıdır.

Arabanın motorunu değiştirmek için gerekli belgeler şunlardır

  • Araç tescil belgesi
  • Yeni motor alım faturası
  • Yeni motorlar için gümrük giriş belgeleri
  • Yeni motorlar için gümrük vergi makbuzları
  • Motor imalat faturası

Motor uyumlu tam, işçilik gerektirmeyen bir araba motor değişimi sırasında yedek parçalar kullanılmalıdır.

Motor Ömrü Nasıl Uzatılır?

Aracınızda maliyetli hasar oluşmasını önlemek için planlı bakımı geciktirmeyin. Özellikle motorun ömrünü uzatmak ve aracın eski değerini ve motor performansını düşürmemek için motor yağının ve yağ filtresinin düzenli olarak değiştirilmesi tavsiye edilir. Araç yakıt ekonomisi, yaz ve kış rutin bakımları, motor yağı ve filtre değişimleri, otomatik farlar ve aksesuarlar gibi çeşitli konularda faydalı bilgiler için bizi takip etmeye devam edin.

Araç motor değişimi randevusu almak istiyorsanız, motor yağı değişimi gerçekleştirmek ve kontrol ettirmek istiyorsanız veya motor temizleme hizmeti istiyorsanız doğru adrestesiniz. İnternet sitemizden bizlere kolaylıkla ulaşıp istediğiniz işlemleri yaptırabilirsiniz.

Benzer Blog Yazıları