Çekme belgesi bir aracın trafikten çekilmiş olduğu yani trafiğe çıkmasının kanunen yasak olduğu anlamına gelir. Peki bir araç trafikten neden çekilir? Çekme belgesi neden alınır? Yüksek ihtimalle aracın muayenesi bittiği için aracın çekme belgesi bulunuyordur. Bunun sebebi de muayenesiz araçların satışı yapılamadığındna dolayı trafikten çekilerek satma işleminin gerçekleştirilebilmesidir. Bunun dışında eğer aracın sahibi yurtdışına çıkacağı zaman trafikten çekilme belgesi alarak yıllık vergilerden ve trafik sigortası ödemekten muaf olabilir. Bazı durumlarda ise kişiler koleksiyon parçası olarak araç satın alıp bu araçların vergilerini ödememek adına trafikten çekme belgesi almayı tercih edebiliyorlar. Peki çekme belgeli araç trafiğe çıkabilir mi veya çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar? Öğrenmeniz gereken bütün temel bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
Trafikten Çekme Belgesi Nasıl Alınır?
Herhangi bir nedenden ötürü aracınızı trafikten çekmek istiyorsanız sağlamanız gereken bazı koşullar vardır. Bu şartları yerine getirdiğiniz takdirde plakalarınızı da alarak noterde trafikten çekme belgesini belirli bir ücret karşılığında alabilirsiniz. Gerekli belgeleri vermediğiniz veya koşulları yerine getirmediğiniz takdirde çekme belgesi almanız mümkün olmayacaktır. Bu koşullardan bazıları ise şunlardır:
- Aracınızın motorlu taşıtlar vergi borcu bulunmaması gerekir.
- Aracınızın plakalarının sökülmüş olması gerekir.
- Aracınızın plakasına kayıtlı herhangi bir ceza yazılmamış olması gerekir.
- Aracınızın HGS ve OGS gibi borçlarının bulunmaması gerekir.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?
Çekme belgesi olan bir aracı trafiğe çıkarmak kanunen yasaktır. Çekme belgeli bit aracı trafiğe çıkardığınız tespit edildiğinde araç bağlanır. Çekme belgesi olan bir aracı trafiğe çıkartmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey aracınızın eksik, hasarlı, bozuk parçalarını ve fonksiyonlarını tamir ettirip aravı genel bir muayeneden geçirmektir. Eğer aracınızı detaylı bir muayeneden geçirmezseniz ileride sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Gerekli onarım ve muayene işlemlerini gerçekleştirdiğini takdirde aracın ekspertiz onayı alması gerekir. Bütün eksikler giderilip gerekli raporlar alındıktan sonra gerekli belgelerle notere gitmeniz gerekir. Noterde aracınızı trafiğe çıkartmak istediğinizi dile getirmeniz ve belgeleri teslim etmeniz gerekmektedir. Ayrıca aracı trafiğe sokmak için içinde bulunduğunuz yılın çekme belgesi olan aracı trafiğe sokma bedelini ödeyip plaka kağıtlarını teslim etmeniz. Bu plaka kağıtları ile daha sonrasında şoförler odasına giderek belirli bir sabit ücret karşılığında 2 adet plaka çıkartılır ve işlemler tamamlanmış kabul edilir.
Bütün işlemler tamamladığınız takdirde aracın trafik sigortasını da yenileyerek veya yoksa çıkartarak aracınızı gönül rahatlığı ile trafiğe çıkartabilirsiniz. Araç muayenesi işleminizi tamamlamak için Auto King randevusu alarak ekspertiz işlemlerinden rahatlıkla faydalanabilirsiniz.
Bulduğunuz aracın çekme belgeli olduğunu öğrenirseniz ne olur? Aracı uygun bir fiyata alıp biraz bakım yaptırdıktan sonra trafiğe çıkartabilecekseniz çekme belgeli bir araç almak aslında oldukça karlıdır. Ancak unutmamak gerekir ki çekme belgeli bir araç alacaksanız aracı çok detaylı bir ekspertizden geçirmeniz gerekir.