Trafik Kanunu kapsamında 16 yaş ve üzeri bütün araçlar hurda araç kapsamında değerlendirilebilir. Peki hurda belgeli araç ne demek veya hurda belgeli araç trafiğe çıkar mı? Yaş itibari ile hurda araç olarak belgelenebilecek araçların bir kısmının hala trafikte yer aldığını görebiliriz. Bunun nedeni de hurda belgesi alabilecek olan bir aracın trafiğe çıkmamasını gerektiren herhangi bir kanunun bulunmamasıdır. Bu da o aracın trafik güvenliği konusunda herhangi bir tehlike oluşturmamasıdır.
Hurda Belgesi Nasıl Alınır?
Araçların çeşitli sebeplerden kaynaklı hurda olarak nitelendirilmesi mümkündür. Örneğin bir araç tekrar kullanılamayacak durumdaysa hurdaya çıkmış sayılır. Bunun dışında araç hurda belgesi iki farklı ana sebepten alınır. Bu sebepler şunlardır:
- Aracın kaza yapması durumunda kullanılamaz hale gelmesi sebebiyle hurda belgesi alınabilir.
- Çok uzun süre boyunca kullanılmaması durumunda eskimesi sebebiyle fonksiyonlarını yitiren araç için hurda belgesi alınabilir.
Hurda Belgeli Araçlar Trafiğe Çıkabilir Mi?
Aracın fonksiyonları zedeleyecek ağır bir kaza sonucu hurda belgesi alınırken araç satın alacaklar için bazı soru işaretlerinin giderilmesi gerekir. Bu soru işaretlerinin başında “hurda belgeli araç trafiğe çıkar mı?” veya “hurda belgeli araç trafiğe nasıl çıkar?” yer almaktadır. Öncelikle belirtilmesi gerekir ki hurda belgesi olan bir araç trafiğe çıkamaz. Hurda belgeli bir aracın trafiğe çıkması kanunen yasaktır ve tespiti halinde ruhsat sahibine ve sürücüye ceza kesilir.
Hurda belgesi bir aracın tekrar kullanılamayacağı ve trafiğe çıkamayacağı anlamına gelir. Hurda belgesi bir aracın trafik güvenliğini tehdit edeceği anlamına gelir. Bu sebeple bütün araç muayeneleri ve parça onarımları gerçekleştirilse de hurda belgesi olan bir aracın tekrar trafiğe çıkması mümkün değildir. Hurda belgeli bir aracın restore edilmesi, kusurlarının giderilmesi hiçbir fayda sağlamayacaktır. Peki hurda belgeli araçlarla ne yapılabilir?
Hurda Belgeli Araçlar Satılabilir Mi?
Hurda belgeli bir aracın trafiğe çıkması kanunen yasak olsa da bu araçların alım veya satım işlemlerinin gerçekleştirilmesine yönelik bir yasak yoktur. Hasarlı, çekme belgeli, pert olmuş hurda belgeli araçlar alınıp satılabilir. Hurda belgeli araçları değerlendirmek, estetik amaçlarla restore etmek veya aracın parçalarını satmak isteyen insanlar satın alabilir. Ancak bu noktada hurda belgeli araçlar satın alınırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Alıcılar hurda belgeli araçlar konusunda dikkatli davranmalıdır ve hurda belgesi ile çekme belgesini karıştırmamalıdır. Hurda belgeli bir aracın, çekme belgeli bir araçtan farkı bütün muayenelere rağmen trafiğe çıkmasının yasak olmasıdır.
Çekme Belgesi ile Hurda Belgesinin Arasındaki Fark Nedir?
Hurda belgesi ve çekme belgesi araç alım satımında sık sık karıştırılan ve alıcılara mağduriyet yaşatan belgelerdir. Çoğu kişi bu belgelerin birbirinin yerine geçebildiğini düşünmektedir. Halbuki hurda belgeli araç ile çekme belgeli araçlar aynı sınıfta değildirler. Çekme belgeli araçlar gerekli prosedürlerin ve onarımların sağlanması durumunda yeniden trafiğe çıkabilir. Hurda belgeli araçlar içinse bu durum söz konusu değildir. Bazı kişiler hurda belgesi olan bir aracı satın alıp restore ettikten sonra tekrar kullanmayı düşünebilirler. Bu sebeple de gerekli araştırmaları yapmadıkları için mağdur olabilmektedirler. Trafik kanunları incelendiğinde hurda belgeli araçların hiçbir durumda veya onarımda trafiğe çıkmalarının mümkün olmadığı görülebilir. Hurda belgeli araçlarınız için destek almak veya restorasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve parça satımı yapmak için Auto King randevusu alabilir ve uzman teknisyenlerden yardım isteyebilirsiniz.